Salongen

Prästgårdens salong ger ett ljust och hemtrevligt intryck. Tapeterna är nytryckta efter de ursprungliga tapeterna som funnits i rummet. Nytrycket säljs under benämningen Korsnästapeten.

Salongen är inredd med möbler i rysk rokokostil donerade av kyrkoherde Kaj Granlund från Pedersöre. Pianot, som är donerat av Magnus Lindroos, har tillhört hans mamma Maj-Len Lindroos född Bäck. Hon trivdes så bra i prästgården i Korsnäs under sin barndom, så sonen ansåg att pianot och andra tillhörigheter skulle doneras till museet.

Den stora rikligt mönstrade mattan, som är från Amerika, hämtades hem till Korsnäs av den återvändande emigranten Arthur Westerback och donerades sedermera till museet. De små hörnhyllorna, som är dekorerade med broderier, har tidigare funnits i Malax prästgård. De påminner om hur duktiga prästfruarna och döttrarna var i konstsömnad och övrigt textilarbete.

På väggen hänger ett porträtt av Svenska kulturfondens tidigare ordförande Levi Ulfvens, målat i olja av den kända konstnären Fritz Jakobsson. Levi Ulfvens var en av dem som stor bakom grundandet av prästgårdsmuseet. Text och foto: Anita Ismark

Sidan är publicerad inom projektet QR-kod i museets tjänst, som är finansierat av Svenska kulturfonden/Frans Henrikssons testamentsfond och Harry Schaumans stiftelse.