Matsalen

I matsalen finns ett taffelpiano, tillverkat av instrumentmakare Johan Christian Wancke (1810-1850) född i Stockholm. Han var verksam i Helsingfors och senare i Borgå. Prästsonen Fredrik Ehrström fick tidigt äganderätten till pianot. På 1840-talet var han sånglärare och organist i Helsingfors. Han gav ut musikpedagogiska arbeten. Pianot gick i arv i generationer i familjen. Professor Carl-Eric Ehrström i Grenoble i Frankrike beslöt tillsammans med sina tre söner att deponera taffelpianot i prästgårdsmuseet när det hade grundats. 1985 transporterades pianot från en sommarvilla i Sibbo skärgård till sin nuvarande plats. Det var ägarens syster Inger Ehrström som förmedlade kontakten via Levi Ulfvens.

Andra möbler i rummet är ett möblemang i nyrokokostil, en matsalsskänk i senempirestil och matsalsbord i nyklassisk form. Harmoniet, med dekorativa orgelpipor, fanns i hemmet under kyrkoherde Jakob Immanuel Bäcks tid. Sonen Helge Bäck med familj återbördade harmoniet till museet. Musikinstrument av det här slaget anskaffades ofta till prästgårdarna. Text och foto: Anita Ismark

Sidan är publicerad inom projektet QR-kod i museets tjänst, som är finansierat av Svenska kulturfonden/Frans Henrikssons testamentsfond och Harry Schaumans stiftelse.