Matsalen

I matsalen finns ett taffelpiano, tillverkat av instrumentmakare Johan Christian Wancke (1810-1850) född i Stockholm. Han var verksam i Helsingfors och senare i Borgå. Prästsonen Fredrik Ehrström fick tidigt äganderätten till pianot. På 1840-talet var han sånglärare och organist i Helsingfors. Han gav ut musikpedagogiska arbeten. Pianot gick i arv i generationer i familjen. Professor Carl-Eric Ehrström i Grenoble i Frankrike beslöt tillsammans med sina tre söner att deponera taffelpianot i prästgårdsmuseet när det hade grundats. 1985 transporterades pianot från en sommarvilla i Sibbo skärgård till sin nuvarande plats. Det var ägarens syster Inger Ehrström som förmedlade kontakten via Levi Ulfvens.

Andra möbler i rummet är ett möblemang i nyrokokostil, en matsalsskänk i senempirestil och matsalsbord i nyklassisk form. Harmoniet, med dekorativa orgelpipor, fanns i hemmet under kyrkoherde Jakob Immanuel Bäcks tid. Sonen Helge Bäck med familj återbördade harmoniet till museet. Musikinstrument av det här slaget anskaffades ofta till prästgårdarna.

Sidan är publicerad inom projektet QR-kod i museets tjänst, som är finansierat av Svenska kulturfonden/Frans Henrikssons testamentsfond och Harry Schaumans stiftelse.