Kyrkoherdens arbetsrum

I kyrkoherdens arbetsrum står ett unikt skrivbord som har tillhört prosten Walter Lampén. Prosten Walter Lampén, var född 1862 och prästvigd 1887 i Borgå dåvarande stift. Han var präst bl.a. i Säminge utanför Nyslott 1889-1893. Där fick han skrivbordet som avskedsgåva av Säminge kommun.

Efter det kom han till Helsingfors, där han blev kaplan i den odelade tvåspråkiga församlingen. När församlingen delades på språklig grund 1.5.1906 valde Walter Lampén att bli kaplan i Sörnäs svenska församling, där han verkade från 1906-1952. Då hade kyrkans pensionslag kommit och Lampén kunde gå i pension som 90-åring. Skrivbordet och stolen donerades till prästgårdsmuseet av Harald Anderséns dödsbo.

Soffan i senempirstil är tillverkad i mitten av 1800-talet av en snickare åt kyrkoherden i Kaskö. Han blev senare kyrkoherde i Larsmo Lars Wilhelm Schalin som var gift med Zacharias Topelius syster Sophie. Soffan kallas Bullerbasiussoffan efter en av Topelius sagofigurer. Ovanför soffan hänger en tavla av Zacharias Topelius. Text och foto: Anita Ismark

Sidan är publicerad inom projektet QR-kod i museets tjänst, som är finansierat av Svenska kulturfonden/Frans Henrikssons testamentsfond och Harry Schaumans stiftelse.